Sahabat-sahabat Perjuangan

Sunday, July 11, 2010

Kita pelajar... tapi sistem pembelajaran menghalang dari kita belajar.

Assalamualaikum W.B.T dan Salam sejahtera.


Sebelum aku sambung tidur kerana kurang tidur semalam, aku ingin berkongsikan sesuatu dengan pembaca semua. Untuk pengetahuan semua, minggu ini bermulanya sesi pembelajaran di Universiti. Bagi yang belum mendaftar subjek semestinya sibuk ke pusat pengajian masing-masing untuk mendaftar subjek pada sem tersebut. Bagi pelajar tahun kedua, pada masa inilah anda akan runsing kerana memikirkan samaada anda ingin mengambil minor ataupun elektif.

Bagi yang mengambil minor, minggu ini merupakan minggu yang kritikal untuk anda. Masakan tidak, berlakunya pertembungan kelas dengan subjek teras. Pusat Pengajian aku hanya menyediakan slot untuk minor psikologi dan pengurusan sahaja. (biasanya dua minor ini sahaja yang kurang bertembung)

Jadi, macam mana jika kita meminati minor yang lain? adakah hanya terkubur diminda sahaja? Untuk pengetahun semua, kami masih boleh mengambil minor yang lain. Namun begitu, masalah yang terbesar adalah, jika berlaku pertembungan, kami tidak diberi peluang. Jalan penyelesaian hanya mengambil minor yang lain ATAUPUN, mengambil minor psiko @ pengurusan.

Hendak belajar pun dikawal. Adakah begini sahaja nasib kami? nasib perintis selepas kami?

Bahana dari fenomena ini adalah, kurangnya lepasan mempunyai minor yang berbeza. Kebanyakan hanya psikologi dan pengurusan. Jadi apa bezanya Universiti dan Sekolah? SekianP/S;

-dipaksa menyaksikan perlawanan WC....melihat perlawanan tanpa perasaan dan ingin pulang ke bilik

-Baru sahaja selesai mendaftarkan subjek. Namun begitu, subjek Ko-k masih belum digugurkan.

-InsyaAllah esok akan pergi ke Transkrian. Ada projek astronomi disana..... (jemputlah kesana)

0 comments: