Sahabat-sahabat Perjuangan

Wednesday, August 11, 2010

Al-Kisah Kuman yang Hebat!

Dengan nama Allah yang maha pemurah lagi maha menyayangi.

Pada masa kini, bermacam-macam perkara pelik yang berlaku. Paling drastik merupakan cuaca di kawasan kita. Boleh dikatakan cuacanya kadang-kadang panas, kadang-kadang sejuk. Dijangka, pada tahun 2011 berlakunya kemuncak kepanasan bumi kerana pada masa itu, matahari akan mula aktif. Kitaran ini berlaku setiap 11tahun. Mulai sekarang kita boleh lihat perubahannya.

                                            ***************************


Sekarang pula, saintis menjumpai sejenis kuman yang hebat. Kenapa kuman tersebut dikatakan hebat? hal ini disebabkan kuman ini kebal terhadap apa jua antibiotik dan dikatakan mempunyai potensi besar untuk merebak kini ditemui di kalangan pesakit di beberapa hospital di Britain
Sehingga kini, sebanyak 37 kes sudah dilaporkan dengan kebanyakan pesakitnya didapati pernah mendapatkan rawatan atau menjalani pembedahan di luar Britain sebelum dijangkiti kuman berkenaan.
Di dalam jurnal Lancet Infectious Diseases, para saintis memberi amaran bahawa kuman super tersebut yang merupakan enzim dipanggil New Delhi-Metallo-1 boleh merebak ke seluruh dunia kerana masih belum ada penawar dicipta untuk menanganinya.
Pesakit muda dan tua terdedah kepada kuman super itu.

a ditemui baru-baru ini di kalangan pesakit yang mendapatkan rawatan seperti pembedahan plastik, kanser dan pemindahan organ di Asia.
Kuman yang terdiri daripada keluarga Enterobacteriaceae itu bercantum dengan bakteria E.coli, C.diff dan salmonella dan ia boleh menyerang saluran pernafasan.
Enzim terbabit dikatakan boleh berpindah dengan mudah di antara bakteria.
Para pakar bimbang ia akan mula bergabung dengan penyakit-penyakit berbahaya dan membuatkannya kebal terhadap antibiotik.
Seorang pakar, Profesor David Livermore dari Agensi Perlindungan Kesihatan yang merupakan penulis bersama satu penyelidikan dengan Profesor Timothy Walsh dari Universiti Cardiff memberitahu, masalah NDM-1 dijangka menjadi lebih buruk.
"Potensi ia merebak serta menjadi penyakit di seluruh dunia adalah jelas dan menakutkan," katanya lagi. Sepasukan pakar berjaya menemui enzim tersebut di Britain, India, Pakistan dan Bangladesh.
Lebih membimbangkan kini hanya ada dua jenis antibiotik yang boleh menentang NDM-1 tetapi ia juga mungkin tidak mampu bertahan lama.Dunia memang dah nak kiamat. Sekian


Jejak Jari :

1. Malam ni merempit ke Pusat Falak Syeikh Tahir. Dijangka berlaku perseid meteor shower. Sila click sini untuk info yang lebih lanjut.

2. Belajar....Belajar...belajar...............     (Gila mode)

0 comments: