Sahabat-sahabat Perjuangan

Sunday, August 1, 2010

Jika Aku Jadi Datuk Bandar....

Dengan nama Allah yang maha pengasih dan pemurah.....

  Pemimpin yang baik adalah pemimpin yang memahami rakyat-rakyatnya. Dalam dunia ini, kita boleh melihat pelbagai jenis pemimpin. Ku tersenyum seketika pabila terbaca artikel ini.


Datuk bandar London seru berpuasa
JOHNSON
LONDON - Seorang pemimpin politik dari parti Konservatif, Boris Johnson menyeru penduduk London berpuasa selama sehari pada bulan Ramadan bagi memahami ajaran Islam dan menghapuskan persepsi negatif mengenai masyarakat Islam.
Bekas wartawan The Timesdan The Daily Telegraphberasal dari New York, Amerika Syarikat itu berkata demikian ketika melawat Masjid East London selepas dilantik menjadi Datuk Bandar London menggantikan Ken Livingstone kelmarin.
"Cuba berpuasa walaupun sehari dan berbuka di masjid, anda pasti lebih memahami ajaran Islam," kata Johnson, 46, dan kemudian turut memuji lebih 600,000 penduduk Islam di London dalam membangunkan ibu negara Britain itu sejak sekian lama. - AgensiHebat......Cukup hebat untuk seorang pemimpin yang tidak bersikap pilih kasih.


Politik Malaysia? entah....tiada penghujung.... Walaupun satu bangsa, mereka tetap berbalah. Walaupun agama yang mereka anuti adalah sama. Masing-masing memburukkan lawan mereka.

Komenku? Muak. Muak tatkala membaca akhbar, berita dan mana-mana media massa. Masalah rakyat masih tidak selesai. Semakin lama semakin bertambah. Sekian.

0 comments: