Sahabat-sahabat Perjuangan

Wednesday, October 5, 2011

Kadang-Kadang rasa sesuatu tak kenala.....

Dengan nama Allah yang maha pemurah lagi maha penyayang...



Hurm... sekarang ni semakin rancak satu gambar yang menunjukkan gambar yang memburuk-burukkan islam di mukabuku. (saya tidak akan berkongsikan gambar tersebut di muka buku ku ataupun di blog ini).

Sedar atau tidak, semakin ramai yang berkongsikan gambar tersebut. Ada juga sebahagian yang memaki. Cara memaki bergantung kepada diri masing.

Contohnya;
  •  Celakalah agama XXXX
  • hurm...tak sampai hati lah nak tulis2 benda maki ni... Jadi fikirla sendiri ya.

Anda sedar tak bahawa kita ada kawan-kawan non-muslim yang beragama yang seperti yang dicarutkan oleh kita? Jadi, apakah perpepsi mereka kepada kita yang beragama islam ini? Semestinya mereka akan berfikir, inilah Islam. Suka bermaki-makian dan bercakap sesuatu yang buruk terhadap agama lain.

Sedar atau tidak, semua agama yang berada di bumi ini mengajak penganutnya untuk berbuat baik. Namun Islam adalah agama yang dipilih oleh Allah.



إِنَّ الدِّينَ عِندَ اللّهِ الإِسْلاَمُ

"Sesungguhnya agama (yang benar dan diredhai) di sisi Allah ialah Islam." (Ali Imran : 19)



"Aku telah sempurnakan bagimu agama kamu, dan Aku telah cukupkan nikmat-Ku kepadamu, dan Aku telah redhakan Islam itu menjadi agamamu." (Al Maidah : 3)



Jadi, apa yang saya ingin tekan kan disini, gambar yang ada lihat, monumen yang anda lihat ataupun karikatur yang mempersendakan Islam adalah tindakan manusia yang beragama sekian-sekian. Mereka yang membuatnya semestinya tidak mempunyai fikiran yang waras ataupun tidak mengikuti ajaran agama mereka dengan sebaik-baiknya. Salahkan mereka. jangan memperkatakan sesuatu yang buruk tentang agama mereka

 Sebelum saya tamatkan tulisan pada kali ini, jangan selepas anda baca entry ini anda akan sambil lewa jika ada orang mempersendakan agama kita. Tetapi biarkan kita marah secara berhemah. Akhlak kita itu mencerminkan keperibadian kita. All the best semua =)


Jejak Jari  :
  1. Entah mengapa diri ini rasa semakin lesu. Memerlukan motivasi yang baru
  2. Tunjukkan lah kepada semua keindahan Islam. Musahabah diri =)
  3. Ku hanya insan yang lemah, hanya mampu berserah~~
  4. Rujukan untuk ayat al-quran : SINI

16 comments:

HAYU beautiful handicraft said...

info yang bagus.... :-)
silakan datang ke blog kami... :-)
http://hayubeautifulhandicraft.blogspot.com

(HAYU beautiful handicraft)

HAYU beautiful handicraft said...

info yang bagus.... :-)
silakan datang ke blog kami... :-)
http://hayubeautifulhandicraft.blogspot.com

(HAYU beautiful handicraft)

bareta said...

jangan banyak ilusi

ati shariffuddin said...

sbb skrg ada kebebasan bersuara yg teramat sgt, semua bebas bgi pendapat without bgi perhatian pada siapa2 yg mgkin akan rasa terhina dgn statement bekenaan.
beselah. manusia. nnti smpi satu masa, org islam sndiri yg akan buat menda2 mcm ni... (astaghfirullah)

security equipment said...

Valuable information and excellent design you got here! I would like to thank you for sharing your thoughts and time into the stuff you post!! Thumbs up

im4string said...

kiamat semakin hampir

im4strings.blogspot.com

Ismail Ibrahim said...
This comment has been removed by the author.
Pokeh Busu said...

Aku setuju dengan kau

mdsaf_kyo said...

salam ziarah, jom singgah di :
Sampaikan dariku walau satu ayat

Hafriz Mohamad said...

subhanallah..
entri biasa tp memandang ssuatu isu secara luar biasa. out of box..

mmg kdg2 kita x sdar apa yg kita marahkn. pd kita nmpak spt ianya mngikut jalan agama, ttp sbaliknya adalah mngikut jalan nafsu semata2..

siti nor fadhila said...

singgah n follow...:)

Penyelamat Dunia said...

Kita sebagai jiran tetangga digalakkan untuk saling ziarah menziarahi.. huhu..
Jom masuk blog saya. Ada post terbaru bertajuk Realiti Betul Perempuan dan Duit

SALAMAHRAHMAN said...

sy sgt bersetuju dgn artikel ini sbb sy pown rasa emosi yg sama...

Penyelamat Dunia said...

Kita sebagai jiran tetangga digalakkan untuk saling ziarah menziarahi.. huhu..
Jom masuk blog saya. Ada post terbaru bertajuk Cerita Dadah US di Afghanistan Yang Betul

Firdaus® said...

thanks for the info.. sama2 kita ingatkan dan pesan2 kepada saudara mara kita.. btw nice blog..bnyk input berguna..do follow my blog yea =)

Emma said...

stuju sangat