Sahabat-sahabat Perjuangan

Thursday, December 16, 2010

Hidup dalam angan-angan.

Dengan nama Allah yang maha pengasih lagi maha pemurah.

Alhamdulillah, ku masih hidup, masih mampu bernafas, masih mampu ketawa dan sebagainya. Anda pula bagaimana? Adakah masih membuat perkara rutin yang sama sepanjang masa?

Rutin biasa bagi kita, bangun, mandi, makan, tidur dan aktiviti-aktiviti harian. Sedar atau tak, kita akan leka. Kadang-kadang lupa bahawa usia kian meningkat. Entah bila sampainya ajal.

Disebabkan terlalu sibuk dengan dunia, kita acapkali akan menangguh niat murni kita untuk beribadat.


"ah!! ada masa lagi, esok-esok aku buatlah"

"ala, tahun depan la aku buat, sekarang ni aku bussy la"

"jangan risaulah, nanti dah tua aku buatlah"

Jika ditangguh, ditangguh lagi, dan ditangguh-tangguh..........

"rilek la.... baru umur 40 tahun, 50 tahun nanti aku buatlah...."

dan hal ini akan berterusan, 60 tahun 70 tahun @ 80tahun? masakan kita mampu hidup lama dengan keadaan persekitaran sekarang? Inilah dikatakan angan-angan yang kita tidak perasan akan kewujudannya tatkala leka dengan dunia.

Yang lebih menakutkan, ada yang mengendahkan mati. Bagi mereka, mati itu hanyalah pengakhiran kepada kehidupan. Mereka tidak sedar, kehidupan selepas ini adalah kekal abadi. Sama ada mereka hidup dengan baik disana ataupun sebaliknya terpulang kepada amalan mereka kat dunia ni.


Bagi mereka yang menganggapkan bahawa mati itu hanyalah satu pengakhiran akan mengambil jalan mudah, iaitu, Bunuh diri. Mahu buktinya? boleh la lihat di sini (kes bunuh diri di jambatan). Tidak tahu lah statistik ini diambil bila. Sekarang mungkin lebih banyak daripada itu. Ini baru sekadar di jambatan, tak kira lagi yang terjun bangunan, minum racun dan sebagainya.


Cukuplah dulu coretan ku untuk kali ini. Mungkin ada part 2. Harap-harap ku mempunyai kekuatan untuk menyediakan coretan yang seterusnya.

***********

 Jejak Jari :
  • cuti sem ni terlalu sibuk dengan aktiviti-aktiviti sehingga tak pulang ke rumah lagi. Baki cuti seminggu ini akan digunakan dengan sebaik-baiknya.
  • Berkaitan kes bunuh diri di jambatan, harap-harap pada masa akan datang, Jambatan Penang tidak berlaku kes sebegini.
  • Banyak idea untuk menulis blog hilang kerana tidak mencatitkan semua ilham yang hadir tatkala melihat gelagat orang..........
  • Tertarik dengan 1 tautan yang menunjukkan 1 kubur ini  yang menunjukkan kubur askar muslim yang dikuburkan bersama-sama dengan askar kristian semasa perang dunia ke-2

1 comments:

anaKefli said...

Mior Abdul Malek Raiyan