Sahabat-sahabat Perjuangan

Tuesday, March 27, 2012

Berat mata melihat, berat lagi bahu yang memikul.

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang.

Entah mengapa. Mungkin ditakdirkan tuhan, salah sorang staff yang selalu ku berjumpa untuk berurusan merupakan senior dari sekolah lama ku. Kebiasaannya topik yang dibualkan tentang sekolah lama. Berbagai-bagai pengalaman yang dikongsikan semasa di sekolah bersama beliau.

Pada minggu lepas, beliau memberitahuku bahawa salah seorang cikgu sekolah lama kami dimasukkan kedalam ICU. Jadi beliau mengajak ku untuk pergi melawat cikgu tersebut.

Walaupun perancangan asal terpaksa di batalkan disebabkan beliau mempunyai urusan yang penting, namun ku bertegas untuk mencari wad yang menempatkan cikgu tersebut. Alhamdulillah, proses mencari maklumat ku lancar tanpa sebarang masalah.

Jadi ku merancang untuk pergi melawat cikgu tersebut pada hari Ahad. Dipendekkan cerita pada hari tersebut, kawan ku ada menjemput ku kerumah sahabat ku kerana beliau mengadakan majlis tahlil arwah ayah beliau. Jarak rumah sahabat ku ini dengan USM agak jauh. Lebih kurang satu jam perjalanan. Aku sampai ke Penang semula dalam pukul 4.45. Sampai sahaja di USM ku terus bergegas ke Hospital Besar Penang.

Aku tidak mempunya sebarang masalah untuk mencari wad cikgu tersebut kerana ku sudah banyak kali datang kesini tatkala meneman sahabat ku yang lain melawat ibunya yang dirawat disitu. 

Ku memulakan perbualan bersama cikgu tersebut dengan mengucapkan salam. Lalu aku memperkenalkan diri. Untuk pengetahuan semua, cikgu tersebut tidak mengajar kelas aku. Cukuplah aku mengenali beliau. Bagiku, cikgu yang berada disekolah yang sama semuanya adalah cikguku. 

Banyak perkara yang dibualkan bersama cikgu. Dari awal hinggalah habis. Kaki cikgu tersebut terpaksa dipotong hingga ke lutut disebabkan kuman makin merebak. Untuk mengelakkan masalah ini semakin serius, dengan hati yang berat terpaksa mengambil keputusan untuk memotong kaki tersebut.

Jadi, wahai sahabat-sahabat sekalian. Kita ada 10 jari tangan dan 10 jari kaki. Semuanya memainkan peranan yang penting dalam kehidupan kita. Tapi kadang-kadang kita tidak sedar bertapa berharganya anggota ini. Kita juga tak sedar bahawa semuanya ini hanyalah DIPINJAMkan sahaja oleh Dia. Jika Dia ingin mengambilnya semua, adakah kita bersedia untuk kehilangan tersebut?

Semakin difikirkan semakin sebak. Jika dibandingkan dengan orang yang kurang upaya, kita yang lengkap dengan anggota badan ni tidak pandai menggunakannya dengan baik. Kelu dan bisu ku memikirkannya.....


Jejak Jari :
  1. Semua pasti sedar bahawa gaya tulisan aku semakin lama semakin bosan. Tiada ayat yang gramatis. Rasa seperti ingin mengambil kursus menulis hujung minggu ni. Mana tahu lepas ni boleh jadi penulis novel? (MIMPI!)
  2. Tatkala perut menyanyikan lagu alangkah bagusnya kalau ada orang tolong masakkan. (mimpi gak!!)
  3. Dulu minat cerita Full Metal Alchemist. Watak utama dia tak ada tangan kanan dan kaki kiri. Masa tu fikir best sebab tangan kanan besi dan kaki kiri besi nampak cool sebab kalau orang pukul boleh tahan dengan tangan. Tapi persepsi tu berubah apabila semakin dewasa. Memang nampak hebat, tapi beliau kehilangan nikmat untuk menyentuh dan merasa. Renung-renungkanlah dan pastikan anda menggunakan anggota badan anda dengan baik. Sekian......

3 comments:

toko bunga online mutiara indah florist said...

wowwwwww

obat herbal ginjal said...

infonya menaarik
terimakasih yah
saya jadi tahu.

si penglipur lara said...

assalamualaikum..
nice entry!mohon share,blh?