Sahabat-sahabat Perjuangan

Wednesday, October 17, 2012

Tak nak balik raya haji?

Dengan Nama Allah yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani


Alhamdulillah masih berkesempatan untuk berkarya dalam blog picisan yang tidak seberapa ini. Sepertinya sudah lama tidak mencoret sesuatu di skrin putih sambil papan kekunci berbunyi. 

Kali ni saya nak kongsi sesuatu berkenaan korban. Pada petang tadi saya berkesempatan bertemu penasihat semasa saya menjalani latihan industri. Sambil menghirup kuah bihun sup yang dibelanja oleh beliau, kami berbicara tentang banyak perkara. 

Oleh kerana minggu depan merupakan Hari Raya Aidiladha / Hari Raya Korban, beliau bertanya, :

Pak Ali : Tak balik ke Hamzah Hari Raya Korban ni?

Hamzah : Sambil berseloroh, InsyaAllah balik Pak Ali. Kalau tak dak apa-apa rintangan.

Pak Ali : Kalau tak balik, Mai lah rumah aku. Kat depan rumah aku nanti ada buat korban.

Almaklumlah sudah berLI di sana selama 4 bulan. Suasana di sana sungguh meriah jika ia melibatkan penduduk-penduduk kampung di sekitar. Beliau bercerita, pabila melakukan aktiviti penyembelihan lembu, anak-anak muda akan berkumpul beramai-ramai sambil membawa pisau tajam. Mereka semua berkesempatan melapah sambil memotong daging korban tersebut. Kalau bukan disebabkan aktiviti korban ni, golongan muda tiada kesempatan untuk melakukan semua ini kerana kalau orang yang berniaga mereka pasti akan memberikan tugas ini kepada yang pakar. Almaklumlah untuk mengelakkan kerugian. 

Untuk pengetahuan semua yang masih tidak tahu, seekor lembu biasanya akan dibahagikan  7 bahagian.. Kebiasaanya akan dikongsi seramai 7 orang, (1 orang, 1 bahagian).  Jika harga seekor lembu adalah RM 7000, maka 1 bahagian perlu dibayar RM 1000. Contohnya jika YB Hamzah ingin membuat korban, beliau boleh menyertai 1 bahagian dengan membayar RM 1000 atau 2 bahagian sebanyak RM 2000 ataupun lebih. Proses pembahagian ni tidak boleh lebih atau kurang dari 7 orang (7 bahagian).Jika ada 5 orang yang ingin berkonsi untuk melakukan ibadah korban, salah seorang atau 2 orang dari mereka perlu ambil 3 bahagian atau 2 bahagian untuk mencukupi 7 bahagian. 

Seterusnya, daging lembu yg sudah dilapah ni akan dibahagikan kepada 3. 1 bahagian akan disedekahkan kepada fakir miskin, 1 bahagian ni akan dihadiahkan orang kaya dan satu bahagian lagi perlu diambil oleh orang yang melakukan ibadat korban

1/3 bahagian yang diambil oleh orang yang melakukan ibadat korban ini pula perlu dibahagi kepada 7 orang jika ibadah ini dibuat sebanyak 7 bahagian. 

Yang menariknya 1/3 lagi bahagian yang dihadiahkan kepada orang kaya tidak boleh dijual tetapi mereka boleh memberi kepada orang lain. 1/3 bahagian lain yang disedekahkan kepada orang miskin, mereka boleh menjual daging korban tersebut. Menariknya tentang ibadat korban ni bagi saya adalah berkenaan tentang semua orang yang miskin ataupun yang kaya dapat berkongsi bersama-sama. Ukhwah itu makin terasa pabila proses penyembelihan, melapah daging dan sebagainya dilakukan bersama-sama tidak kiralah si kaya ataupun si miskin.

Sebelum penyembelihan atau semasa penyembelihan, akan ada seorang dari penduduk akan mengumumkan nama polan bin polan yang melakukan ibadat korban ini. Jika seekor lembu ada 7 orang yang mengambil bahagian, maka ketujuh-tujuh nama mereka akan diumumkan. 

Jika ada diantara mereka yang ingin melakukan aqiqah, daging aqiqah tersebut akan direbus dan akan dijamah diatas dulang beramai-ramai. Bergotong-royong bersama-sama, makan bersama-sama, itu adalah perkara yang sangat menarik. 

 (gambar hiasan diambil dari encik kaca mata)


Jejak Jari :

  1. Selepas dengar cerita ni membuatkan ku ingin beraya disana. hehe
  2. Esok akan pergi ke Sekolah Badlishah. Aktiviti cacing bersama-sama pelajar adalah 1 aktiviti menarik. =)
  3. Baru mendapat 1 buku dan 1 rantai kunci yang di pos dari Indonesia baru-baru ini. Terima kasih kepada Sri Yuliani atas pemberian. Tidak ku sangka anda ada mengeluarkan buku. Mintak maaf banyak-banyak kerana masih tidak berkesempatan membaca buku tersebut
  4. 3 tahun menulis blog, pendapatan setakat ni baru RM 92. Alhamdulillah. =)
  5. Bacaan yang mungkin dapat memeberi maklumat lebih lanjut tentang korban, anda boleh lawat di sini dan juga di sini. =)
  6. InsyaAllah, jika satu hari nanti aku mempunyai duit yang cukup, aku akan mengabil bahagian =)


0 comments: