Sahabat-sahabat Perjuangan

Friday, December 20, 2013

Perkahwinan Impian

Dengan Nama Allah yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang

Sudah lama ku menghilangkan diri, dan kini ku kembali dengan tajuk yang agak pelik. Sepertinya aku kembali semata-mata ingin menyatakan bahawa aku sudah sampai seru untuk berkahwin.

Jujur aku katakan, siapa yang tidak mahu kahwin? Nabi tak mengaku umat kot kalau dah cukup syarat tapi masih tidak mahu mendirikan masjid. Sebenarnya aku menulis entry ini disebabkan cabaran oleh rakan blogger dan juga merangkap senior di USM satu ketika dahulu. Aku bagi satu tajuk kepada beliau dan beliau beri satu tajuk kepada aku.

Sungguh besar cabarannya untuk menulis tajuk ini. Ada beberapa faktor yang terlintas difikiran tentang tajuk ini. Antaranya ialah :
  1. Masih tiada calon
  2. Masih belum bersedia untuk berkahwin
  3. Semua yang tulis berkenaan perkahwinan Impian adalah dari kaum Hawa
  4. Masih seorang K-popers (Abaikan)
Baiklah, imiginasi aku untuk majlis perkahwinan nanti sangat rendah. Mungkin disebabkan aku mempunyai saudara-mara yang sangat sikit di Malaysia. Mungkin juga disebabkan aku merupakan anak sulung dan adik beradik masih belum lagi berkahwin. Mungkin juga aku belum bersedia untuk berumah tangga.

Jujur aku katakan, biasanya apa yang menjadi impian manusia adalah apa yang mereka lihat sendiri. Manusia suka untuk membandingkan antara satu sama lain. Jika perkahwinan seseorang tu gah, mereka juga inginkan sesuatu yang sama atau mungkin yang lebih baik. Tidakkah begitu?

Bagi aku, aku melihat perkahwinan ini adalah satu perkara yang memenatkan. Pagi, akad nikah, lepas tu photoshoot, lepas tu tukar persalinan untuk bersanding (kebiasaannya jam 2-3petang) lepas tu duduk di atas pelamin dan akan ada sahabat handai yang akan datang untuk bergambar sekali di atas pelamin, dan kebiasaannya sehingga habis.

Setakat ni aku lagi suka jika majlis perkahwinan tu santai. Tidak perlulah pelamin dan sebagainya. Mungkin pengantin boleh berlegar-legar jumpa sahabat handai. Bukan apa, kadang-kadang sahabat yang datang tu dari jauh. Kadang-kadang tidak sempat pun bertemu dengan pasangan pengantin kerana masih bermekan dan sebagainya. Merasakan satu kerugian disitu kerana kawan-kawan yang datang dari jauh dan sudah lama tidak bertemu tidak berkesempatan bertemu. Tapi mungkin nanti bila sampai giliran aku mungkin persepsi aku ni akan berubah. Ia la kan, tak tahu bagaimana bakal keluarga mertua bagaimana. Apa-apapun tunggu sahaja.. =)Gambar ni diambil pada tahun 2012 kalau tak silap. Perkahwinan Abang Hisyam dan Kak Izzati. Perkahwinan yang santai bagiku. Pengantin pun tidak hanya duduk sahaja. Banyak berjalan dan boleh duduk sekali dengan tetamu di meja makan. (sahabat baik di sebelah kananku dalam gambar telah pulang ke Rahmatullah. Bersama-sama sedekahkan Al-Fatihah kepada beliau) 


 
Ini pula perkahwinan seorang kawan dan juga seorang pesaing di sekolah dahulu. Puan Fathonah bersama suami. Berkesempatan juga berjumpa dengan sahabat lama, Zulhairi bersama tunang beliau.

Sampai di sini dahulu coretanku buat masa ini. Esok akan pergi ke perkahwinan senior Environment Technology, Puan Wani Isa. Banyak perubahan beliau semasa beliau diambang perkahwinan. Sangat kagum dengan beliau.

Jejak Jari:
-Menulis blog ini sambil mendengar lagu Ziana Zain, Kalau Mencari Teman. Kononnya sedang mencarilah kan? hehe
-Nampaknya dah setahun tak menulis blog. Memang bersawang blog ni. InsyaAllah, akan mengupdate dengan lebih kerap. Doa-doakan.
-Doakan saya jumpa ye... =)

0 comments: