Sahabat-sahabat Perjuangan

Monday, June 23, 2014

Apa yang aku boleh baca belum tentu orang lain boleh baca

Dengan Nama Allah yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang.

Assalamualaikum, nampaknya sudah lama tidak membuat sebarang coretan di sini. Kini ku kembali dengan wajah yang sama dan gaya tulisan tahap bawah.

Kembali pada tajuk di atas, baru-baru ini dapat satu tugasan dari pensyarah. Pabila selesai tugasannya, menjadi satu kemestian untuk ditunjukkan kepada beliau agar tiada kesilapan-kesilapan remeh. Dipendekkan cerita, pensyarah tersebut.....

Pensyarah : Hamzah, saya manalah boleh baca tulisan ni. Kecik sangat, macam manalah boleh saya baca.
Hamzah : Eh, Maaf Dr, terbiasa buat "view" kecil. Jap saya besarkan....


Perkara ni nampak kecil sebenarnya. Begitu juga dalam kehidupan. Kebiasaannya kita harapkan orang lain berfikir dengan gaya berfikir cara kita, tapi kita tak sedar bahawa gaya berfikir setiap orang berbeza.

Mengapa gaya berfikir sesorang itu berbeza antara satu sama lain? Setiap orang ada pengalaman berbeza, persekitaran berbeza dan juga cikgu yang berbeza. Oleh sebab itu perbezaan dalam diri setiap orang itu adalah perkara biasa.

Perbezaan gaya berfikir ini bagus kerana dengan adanya hal ini, idea baru dan penjanaan idea dapat dilakukan. Oleh yang sedemikian tiada idea yang jumud. Setiap orang mempunyai kelebihan yang berbeza. Sebagai contoh, apabila kita gabungkan orang alam sekitar, orang seni, juga orang sains dan beberapa orang lain yang pakar dalam bidang-bidang tertentu untuk menjana idea, semestinya satu produk yang cantik, mempunya fungsi yang mudah dan mesra alam dapat dihasilkan.

Realiti kini tak secantik inikan? perbezaan idea dan ideologi membuatkan kita mudah berpecah. Lihatlah gaya politik kita sekarang. Hurm...Masing-masing ada kepentingan sendiri mungkin?


Jejak Jari :
- putus cinta itu sakit. kan? huhu0 comments: