Sahabat-sahabat Perjuangan

Sunday, October 10, 2010

PERKOSAAN VISUAL

Dengan nama Allah yang maha pemurah lagi maha penyayang


Ketika kita masuk ke toilet, bilik mandi, bilik hotel, ruang ganti pakaian, dan lain-lain, seberapa besar anda yakin bahawa cermin yang tergantung di dinding dan kelihatannya seperti cermin biasa itu memang benar-benar cermin biasa, atau sebenarnya itu adalah cermin dua arah (orang di belakang cermin boleh melihat anda, sementara anda tidak dapat melihat mereka).
 
Banyak tempat di mana orang memasang cermin 2 arah di dalam ruang ganti pakaian wanita, namun tidak menutup kemungkinan juga di ruang ganti lelaki. Adalah sangat sulit untuk secara jelas mengindentifikasi permukaannya hanya dengan melihatnya saja. Saatnyalah kita untuk berhati-hati. Jadi, bagaimana kita dapat menentukan dengan pasti apakah cermin tersebut adalah cermin biasa atau cermin 2 arah?. 
 
Kalau di bilik polis, iaitu di ruang soal siasat, sudah dapat dipastikan cerminnya 2 arah tapi untuk di Public Area do this thing : LAKUKANLAH TEST SEDERHANA (TEST KUKU JARI) Letakkan ujung kuku anda di atas permukaan cermin. Jika ada jarak (gap) antara kuku anda dan bayangan kuku anda di cermin, dapat dikatakan bahwa cermin itu adalah cermin biasa (selamat).Tetapi, jika kuku anda terus menyentuh bayangan kuku anda di cermin, hati-hatilah, kerana benda itu adalah cermin 2 arah ! 
 
Kerana itu ingatlah selalu, setiap kali anda melihat cermin di tempat-tempat umum seperti disebutkan di atas, lakukanlah "TEST KUKU JARI". Tidak perlu membayar. Mudah dilakukan, dan ini mungkin boleh menyelamatkan anda dari "PERKOSAAN VISUAL
 
Para wanita : beri tahu teman-teman anda yang lain.
Para lelaki: beri tahu istri, anak perempuan atau teman wanita anda 
 


Jejak Jari:
  1. Badan ku seksi. Ada ke orang nak tengok? hehe
  2. Memang tidak bermoral memasang cermin dua arah ni kat tempat-tempat yang tidak sepatutnya.
  3. Harap info ini boleh dikongsikan bersama
  4. Sekarang ni semua tidak selamat. Walaupun dalam bilik pun, orang boleh letak CCTV. kan?

2 comments:

watie said...

terima kasih di atas info yg diberikan... kita sentiasa kena lebih bhati2

vsluvyou buvhvs said...

sangat takut setelah membaca...ada juga orang pasang cermin macamtu...berfikir sejenak adakah selama ini pernah terjadi kepada diriku.....