Sahabat-sahabat Perjuangan

Thursday, February 18, 2010

Riang2 Chinese New Year

Assalamualaikum

Hari ni Az menjadi sifu kat rumah kawan. Dia nak mula berblog. Disamping itu, az pun mengambil kesempatan untuk online dan menaip something untuk AC&C.

Tahun ni bagi hamzah CNY sungguh meriah. Semakin banyak bunga api yang dinyalakan. Namun begitu, entah mengapa, rasa kekurangan. Anda bagaimana? Adakah anda merasai apa yang dirasakan oleh penulis?

Nak tau ape yang penulis rase kurang? jeng3................

Ini dia... perkenalkan, en riang ria~~

 

cutekan ciptaan allah ni. tapi itulah kita. Lupa~~

Sebab kat rumah member, penulis akan mengarut, tapi x kan lari dari tema blog ni...

  

Az bukan nak promote pembaca blog ini untuk tengok anime ni. Tapi penulis tertarik dengan salah satu peraturan yang die gunakan. Peraturan pertama alkimi adalah,
PERTUKARAN SETARA

Setiap apa yang dilakukan dalam cerita ini, terdapat pertukaran setara yang perlu dilakukan. Dalam Anime ini, Ed dan adiknye Al cuba menghidupkan kembali ibunya yang telah meninggal dunia. Namun begitu, mereka terpaksa menanggung akibat daripada proses untuk menghidupkan Ibu mereka tersebut. Si Abang, kehilangan Kaki kanan dan tangan kirinya, manakala, si adik kehilangan tubuh badannya.(nak tau lebih lanjut, tengokla anime ni ye, Full metal Alchemist (FMA)....

Jadi, ape kena Riang2 dengan FMA ni? 

Cube anda renungkan, pertukaran setara yang kita lakukan untuk membangunkan kawasan kita. Kebanyakan haiwan2 dan serangga kehilangan habitatnya. Tidak termasuk lagi pencemaran yang kita lakukan.....

Haiz.....jadi? peranan kita? Khalifah di bumi ini? apekah...............

P/S : Masih terkenang masa dulu, suke tangkap riang2.... sekarang? haiz, nak jumpe 1 pon payah....


0 comments: