Sahabat-sahabat Perjuangan

Sunday, January 24, 2010

Relaku ke neraka

Assalamualaikum 


Disini penulis ingin kongsikan sebuah cerita yang penulis agak suka. Hal ini kerana, adanya unsur pengorbanan. Mampukah kita melakukan perkara yang sedemikian?Suatu hari Nabi Musa a.s sedang berjalan-jalan melihat keadaan umatnya. Nabi Musa a.s melihat seseorang sedang beribadah. Umur orang itu lebih dari 500 tahun. Orang itu adalah seorang yang ahli ibadah. Nabi Musa a.s kemudian menyapa dan mendekatinya. Setelah berbicara sejenak ahli ibadah itu bertanya kepada Nabi Musa a.s, "Wahai Musa a.s! aku telah beribadah kepada Allah s.w.t selama 350 tahun tanpa melakukan perbuatan dosa. Di manakah Allah s.w.t akan meletakkanku di Syurga-Nya?. Tolong sampaikan pertanyaanku ini kepada Allah"

Nabi Musa a.s mengabulkan permintaan orang itu.Nabi Musa a.s kemudian bermunajat memohon kepada Allah s.w.t agar Allah s.w.t memberitahukan kepadanya di mana umatnya ini akan ditempatkan di akhirat kelak. Allah s.w.t berfirman, "Wahai Musa (a.s) sampaikanlah kepadanya bahawa Aku akan meletakkannya di dasar Neraka-Ku yang paling dalam". Nabi Musa a.s kemudian mengkhabarkan kepada orang tersebut apa yang telah difirmankan Allah s.w.t kepadanya. Ahli ibadah itu terkejut.


Dengan perasaan sedih ia beranjak dari hadapan Nabi Musa a.s. Malamnya ahli ibadah itu terus berfikir mengenai keadaan dirinya. Ia juga mulai terfikir bagaimana dengan keadaan saudara-saudaranya, temannya, dan orang lain yang mereka baru beribadah selama 200 tahun, 300 tahun, dan mereka yang belum beribadah sebanyak dirinya, di mana lagi tempat mereka kelak di akhirat. Keesokan harinya ia menjumpai Nabi Musa a.s kembali.


Ia kemudian berkata kepada Nabi Musa a.s, "Wahai Musa a.s, aku rela Allah s.w.t memasukkan aku ke dalam Neraka-Nya, akan tetapi aku meminta satu permohonan. Aku mohon agar setelah tubuhku ini dimasukkan ke dalam Neraka maka jadikanlah tubuhku ini sebesar-besarnya sehingga seluruh pintu Neraka tertutup oleh tubuhku jadi tidak akan ada seorang pun akan masuk ke dalamnya". Nabi Musa a.s menyampaikan permohonan orang itu kepada Allah s.w.t.


Setelah mendengar apa yang disampaikan oleh Nabi Musa AS maka Allah SWT berfirman, "Wahai Musa (a.s) sampaikanlah kepada umatmu itu bahawa sekarang Aku akan menempatkannya di Syurgaku yang paling tinggi".


sumber: 1001 Kisah Teladan dan Portal Web Jabatan Agama Islam Perak (JAIPk)

0 comments: